søndag den 30. september 2018

Magtsyge


“F… dig, f… dine landsmænd, f… Danmark som et af verdens mest frie og åbne demokratier, og hil al enevældig magt til mig selv!”
Grundlovsdag 2013 ligger i en sort, Orwellsk skygge af vedtagelsen af offentlighedsloven.
Den danske sandhedsminister har med sin regering og partierne venstre og konservative udfoldet en Mussolinisk magtarrogance og banet vejen for demokratisk afvikling og et enevældigt magtrum, der får Mussolinis nutidige stedfortræder, Berlusconi, til at vride sig af misundelse.
Centre for Law and Democracy, Canada:
“Loven er uacceptabelt svag for et land, der ellers roser sig selv for at være et åbent demokrati.”
IPI – International Press Institute: 
“Loven forhindrer journalister i at give vælgerne de nødvendige informationer, de behøver for at sikre, at lovene og regeringens politikker baseres på et solidt og sundt grundlag og i at holde ministrene, medlemmerne af Folketinget og rådgivere, embedsmænd og andre regeringsansatte ansvarlige for deres handlinger.”
OSCE – Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa:
“Loven obstruerer journalisters muligheder for at følge de lovgivende processer, hvilket resulterer i en øget kontrol med informationer til offentligheden fra magtens centrum, ministerierne og Folketinget.”
Oluf Jørgensen, forskningschef i mediejura ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole:
“Risikoen for, at danskerne ikke får den fulde sandhed om de politiske beslutningsprocesser bliver endnu større i fremtiden. Risikoen er jo stor allerede, fordi vi i forvejen har en stor lukkethed i Danmark. I forvejen er der stort set frit spil for politisk spin, fordi offentligheden ikke har ret til at få indsigt i grundlaget for ministrenes og regeringens politiske beslutninger. Men det bliver endnu værre nu. Nu vil man udvide lukketheden endnu mere. Det her betyder, at medierne og offentligheden fremover må nøjes med det, som spindoktorer vælger at servere for dem.”
Se Martin Krasniks interview af sandhedsministeren i Deadline i april i år, hvor offentlighedsloven var det hotte emne, og hvor ministeren sprællede som en fisk i nettet, mens han forsøgte at svare på alt muligt andet end det, det handlede om.
Diktatur?
Leder for Center for Medielovgivning i Ukraine, Taras Schevchenko, undrer sig over den danske offentlighedslov, som han finder “mærkelig og udemokratisk”, og som han tvivler på, at Den Europæiske Domstol for Menneskerettigheder vil bryde sig om, hvis de præsenteres for sagen.

Den siddende regering indfører tilstande, der løftes øjenbryn over i fjerne diktaturer. Vi, folket, stækkes i vores muligheder for at kontrollere magthaverne, og der bliver lagt yderligere røgslør, når journalister forsøger at afdække ministres løgne og ulovligheder.
For løgnene og ulovlighederne finder sted, hvilket dokumenteres til overflod, når man studerer de ti år med den tidligere regering. Og den nuværende fortsætter ad samme spor men er smarte nok til at gennemføre en lov, der gør det uendeligt meget mere vanskeligt at afsløre dem.
Den lov, som den nuværende regering var stejle opponenter imod, da de selv var i opposition, blev pludselig meget mere interessant, da de fik magten. Og nu er den vedtaget. Med vold og magt. uden hensyn til folkets mening. Til eksperters mening. Til nogen som helst andre end dem selv og deres magtarrogance.
George Orwell sagde, at journalistik er at publicere noget, som nogen ikke vil have publiceret.
Nu har den danske regering yderligere forhindret, at borgerne i Danmark kan se det, som de magtfuldkomne ikke vil have skal ses…

Ingen kommentarer:

Send en kommentar