søndag den 30. september 2018

DK’s nationalparker – og historien om et par rigtige af slagsen: Postkort fra fortiden…

Forord: I lille Danmark har vi tre såkaldte nationalparker, og nu er en fjerde på vej. Endnu en dansk udvanding af det vigtige og respekterede internationale redskab for beskyttelse af store, vilde naturområder er til høring netop nu. Nationalpark Skjoldungernes Land skal ligge ved Roskilde fjord og skal efter planen inkludere Roskilde midtby med domkirken som kulturel, bevaringsværdig arv. Det er den uden tvivl men ikke i regi af nationalpark. 
Rigsrevisionens yderst kritiske rapport om den danske nationalparkproces (læs min artikel om den her) får fingeren, og vi fortsætter i sporet, hvor vi kun i skåltalerne taler varmt om den vilde naturs udfoldelse i nationalparker. I praksis handler det om turisme, erhvervsudvikling og prestige. Intet kan give en udkandtspolitiker våde drømme som en flot titel af en eller anden slags. Nationalparktitlen står i ganske høj kurs internationalt, og det har vi i Danmark forstået at udnytte skamløst uden at respektere begrebets reelle betydning. Og uden i øvrigt at gide bekymre os om det.
Enhver, der på et eller andet tidspunkt har besøgt en rigtig nationalpark, og som reelt kærer sig for naturen og dens beskyttelse, vil nok finde de sørgelige, danske nationalparkparodier fortvivlende latterlige. Ja, måske endda perverst respektløse og hånende overfor resten af verden, som tager begrebet yderst seriøst og bruger det i en regulær kamp for naturbevarelse. Herhjemme bruger vi det i en regulær kamp for udvikling og økonomisk fremskridt i udkandtsområder og som en prestigefuld laurbærkrans, vi kan pryde vores tykpandede hoveder med og helt og aldeles uforpligtende hvile os dovent på…

Ingen kommentarer:

Send en kommentar