søndag den 30. september 2018

Grand Teton Nationalpark

Grand Teton Nationalpark er mere frodig og domineres af den karakteristiske Teton-bjergkæde med tinder på mere end 4000 meters højde og et dyreliv lige så rigt, som i den nordligere Yellowstone Np. Nederst et klassisk og yndet mål for fotografer, John Moulton barn på Mormon Row.
Til folkets bedste
Området breder sig over staterne Wyoming, Montana og Idaho, og Yellowstone Nationalpark er den første af sin slags i verden. Den 1. marts 1872 blev Yellowstone udnævnt til nationalpark af USA’s 18. præsident, Ulysses S. Grant. I nationalparkloven af 1872, vedtaget i kongressen, står blandt andet, at ‘Yellowstone fredes for bosættelse, beboelse og salg til folkets bedste og til folkets glæde’.
Selvom Yellowstone var udråbt til nationalpark, betød det i første omgang ikke, at natur og dyr var beskyttede. Trods nationalparkstatus blev der ikke sat penge af til drift og vedligehold. Der skulle satses på turisme, og pengene skulle komme med de tusindvis af turister, der ville blive fragtet lige til døren med den nye, nordvestgående jernbane.
Men den kom først ti år senere, og indtil da lå Yellowstone ufinansieret og ubeskyttet over for vandalisme af de unikke landskabsformationer og over for omfattende jagt på især wapiti-hjorte og bison. Men kvalerne var ikke ovre, for jernbaneselskabet kontrollerede reelt området med fortsat vandalisering, jagt, skovhugst og oprettelsen af landbrug til følge.
I 1886 blev hæren sat ind i Yellowstone for at opretholde ro og orden. Ordningen var midlertidig men varede i 30 år. Uden en tilstrækkelig lovgivning i ryggen havde hæren dog stærkt begrænsede muligheder for at indføre sanktioner mod krybskytteri og hærværk samtidig med, at det var en umulig opgave at patruljere hele det enorme område.
Først i 1894 lykkedes det at gennemtrumfe en yderligere beskyttelse af Yellowstone med ‘loven til beskyttelse af fuglene og de vilde dyr I Yellowstone Nationalpark’, der blev signeret af USA’s 24. præsident, Grover Cleveland.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar